Catch and Release Angling: A Review with Guidelines for Proper Fish Handling Practices

Casselman, S. J. 2005. Catch-and-release angling: a review with guidelines for proper fish handling practices. Fish & Wildlife Branch. Ontario Ministry of Natural Resources. Peterborough, Ontario. 26 p.

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 Executive Summary

The use of catch-and-release practices by anglers is increasing. This increase is a result of both anglers viewing the process as a conservation technique and also because catch-and-release practices are being mandated by fisheries managers. Despite the widespread use of catch-and-release, there is generally a lack of understanding regarding the mortality caused by the practice and how variation in catch-and-release techniques may affect the level of mortality.
Fortunately, the increase in catch-and-release practice by anglers has coincided with an increase in research examining catch-and-release practices. While most of the studies to date have been species specific, there are general recommendations that can be made based on the available information.
While catch-and-release is physiologically stressful, stress and therefore mortality can be minimized by following some general catch-and-release guidelines. Gear should be appropriate for the species being angled, allowing for quick retrieval. The use of barbless hooks and circle hooks should be considered to reduce the amount of time required to release fish. Air exposure should be minimized and fish should be released quickly. Depth of capture, hooking location and bleeding should be taken into account when deciding on whether or not to release a fish.
When performed correctly, catch-and-release can be successful with minimal harm to the fish and should be encouraged. However, due to the variation among species in response to catch-and-release techniques, it is recommended that further research is needed to create species-specific guidelines.

Sommaire

Les pêcheurs pratiquent de plus en plus la prise et remise à l’eau du poisson vivant. Cette augmentation a deux raisons : les pêcheurs considèrent que la technique va dans le sens de la conservation et les gestionnaires des pêches la prescrivent. Malgré le recours très fréquent à la prise et remise à l’eau, il existe en règle générale un manque de compréhension concernant la mortalité qu’elle engendre et l’incidence que peut avoir la variété des techniques sur le taux de mortalité.
Heureusement, l’élargissement de cette pratique par les pêcheurs a coïncidé avec des recherches poussées dans ce sens. Quoique la majorité des études à ce jour aient porté sur des espèces particulières, il est possible de faire des recommandations d’ordre général en fonction des renseignements disponibles.
Bien que la pêche avec remise à l’eau soit psychologiquement stressante, ce stress et par conséquent la mortalité peuvent être minimisés si on respecte certaines directives générales. Les pêcheurs doivent posséder du matériel de pêche approprié à l’espèce pêchée, permettant ainsi une capture rapide. L’usage d’hameçons sans barbe et d’hameçons circulaires devrait être envisagé afin de réduire le temps de remise à l’eau requis. Le poisson devrait passer un minimum de temps hors de l’eau et être relâché rapidement. Il doit être tenu compte de la profondeur de capture, de l’emplacement de l’hameçon et de la quantité de sang perdu avant de décider si un poisson doit être remis à l’eau on non.
Le poisson sera blessé le moins possible si l’opération de prise et remise à l’eau est effectuée correctement. Cette pratique dans ce cas devrait être encouragée. Toutefois, en raison des différences existant entre les espèces relativement aux techniques de prise et remise à l’eau, on recommande la poursuite des recherches afin d’élaborer des directives particulières aux espèces.

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OMNR – Catch and Release Angling: A Review with Guidelines for Proper Fish Handling Practices_2005

Mike Mitchell